AdWords en telefonische conversies = calltracking

Adverteer je via Google adwords of een ander marketing kanaal, dan is het is vrij eenvoudig om zichtbaar te maken hoeveel directe leads of verkopen er zijn gegenereerd. Op deze manier zie je snel welke zoekwoorden goed presteren, wat de kosten per conversie (verkoop of lead) zijn en op basis van deze gegevens beslissen of het zoekwoord rendabel is of niet. Toch is het een risico om je adwords of andere marketingcampagnes enkel af te rekenen op deze directe verkopen.

call-tracking

In een vorig artikel heb ik al uitgelegd dat assisted conversions een grote rol kunnen spelen in de rendabiliteit van je advertentie campagne. Sommige zoekwoorden, advertenties of advertentiekanalen zorgen misschien niet direct voor een verkoop of lead, maar dragen indirect wel bij aan de verkoop. Zie het als het geven van een voorzet waaruit een doelpunt gescoord wordt. Het zoekwoord of de advertentie geeft de voorzet en zorgt voor een bezoek aan je website, maar de daadwerkelijke verkoop volgt misschien wel een dag later via de telefoon. De advertentie heeft dan een grote bijdrage geleverd aan de verkoop, maar dit is niet zichtbaar in bijvoorbeeld je Adwords account. Hierdoor denk jij misschien dat het zoekwoord niet goed presteert en pauzeer je hem. Gevolg: minder omzet en je weet niet wat de oorzaak is..

Behalve deze assisted conversions zijn er nog meer positieve effecten die een adwords campagne meer dan de moeite waard kunnen maken, maar minder goed te meten zijn. Ben je je niet bewust van deze effecten, dan schakel je zoekwoorden, advertentiegroepen of campagnes uit die toch rendabel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld telefonisch verkeer, naamsbekendheid of het feit dat een eerste aankoop vaak ook zorgt voor herhaalaankopen (vaste klanten).

Calltracking, het meten van telefonische conversies via Adwords of andere kanalen

Als voorbeeld: telefonisch verkeer. Bezoekers die via een Adwords advertentie  op je website zijn gekomen, en vervolgens telefonisch contact met je opnemen zijn niet direct te meten. Toch zijn dit zeer waardevolle prospects. Ze nemen immers zelf het initiatief om de telefoon te pakken en in contact met je  te komen. Helaas voorziet AdWords er (nog  niet) in om deze telefoontjes te tracken en weer te geven. Het kan dus best zijn dat bepaalde zoekwoorden op het eerste gezicht slecht of niet converteren (zorgen voor verkopen / aanvragen), maar zonder dat jij het weet wel zorgen voor een hoop telefonisch verkeer en dus ook voor verkopen. Omdat je dit niet weet  pauzeer je deze zoekwoorden waardoor je een hoop waardevolle prospects misloopt en omzet misloopt.

De praktijk

Voor een klant, een tandtechnisch bedrijf heb ik het afgelopen jaar met behulp van calltracking in kaart gebracht hoeveel telefoontjes er binnenkwamen via bezoekers die via een adwords advertentie de website van deze klant bezochten. De klant had op zijn website al wel een duidelijk zichtbaar contactformulier geplaatst, maar het vermoeden bestond dat veel mensen telefonisch contact opnamen in plaats van dit formulier te gebruiken. Dit omdat het gaat om een relatief ingewikkeld onderwerp waarbij mensen eerst meer informatie willen voordat ze overgaan tot aankoop (koopcyclus!). Anders gezegd, voordat mensen een afspraak maken voor een nieuw kunstgebit willen ze eerst weten wat er allemaal bij komt kijken, of het verzekerd wordt, hoe lang het duurt, wat de voor en nadelen zijn, etcetera. Dat gaat nu eenmaal niet via een contactformulier, en de telefoon biedt dan uitkomst.

Het resultaat

Door het installeren van caltracking werd het mogelijk inzichtelijk te maken hoeveel telefoontjes er via bepaalde zoekwoorden / advertenties binnenkwamen. Oo kal hadden we het vermoeden dat dit er best veel konden zijn, het resultaat was toch boven verwachting. Maar liefst 60% van alle bezoekers pakte de telefoon in plaats van het invullen van het contactformulier. Doordat deze telefoontjes nu ook aan de zoekwoorden en advertenties konden worden gekoppeld ontstond er een heel ander beeld. Daarnaast maakte de calltracking software het mogelijk om na ieder telefoongesprek aan te geven wat de waarde was van het gesprek (lead, verkoop, overig) en in het geval van een verkoop, welke omzet hier uit gekomen was. Ook werd inzichtelijk uit welke regio de meeste gesprekken kwamen, op welke dagen het meeste telefonisch verkeer binnenkwam, etcetra. Kortom, een enorme waardevolle aanvulling bovenop de bestaande conversiedata.

calltracking2

Is calltracking een oplossing  voor mijn bedrijf?

Misschien vraag je je af of calltracking ook zinvol is voor jouw bedrijf. Mijn ervaring is dat hoe ingewikkelder je dienst of product is, hoe meer mensen telefonisch contact op zullen nemen. Ga maar na, indien jij online nieuwe sokken wilt kopen zul je in de meeste gevallen niet vooraf telefonisch contact opnemen met de desbetreffende webshop. Maar indien je zonnepanelen op je dak wilt, of als je op zoek bent naar een nieuwe accountant of makelaar, dan zul je al snel de telefoon pakken. In dat geval is calltracking een must om een volledig beeld te krijgen van de prestaties van je adwords campagne of andere online advertenties.

Wil je meer informatie over calltracking, of direct starten met het meten van telefonisch verkeer, neem gerust contact met me op. Het installeren van calltracking is niet moeilijk en kan op korte termijn gerealiseerd worden. Hierna kun je zelf inloggen op een overzichtelijk dashboard en de prestaties van je inkomende telefonische leads volgen.