Een marketing funnel, wat is het en waarom zou het mij moeten interesseren?

Als eigenaar van een bedrijf is het belangrijk om te weten wat een marketing funnel is en waarom het van belang is voor je bedrijf. Een marketing funnel is een model dat beschrijft hoe potentiële klanten door het verkoopproces gaan, van bewustwording van het product tot aan het moment van aankoop. Door het begrijpen van dit proces, kun je de juiste marketingstrategieën ontwikkelen om potentiële klanten te bereiken en hen door het verkoopproces te begeleiden.

Wat is een marketing funnel?

Een marketing funnel is een model dat de verschillende stappen beschrijft die een potentiële klant doorloopt voordat hij of zij overgaat tot aankoop. Het model bestaat uit verschillende fasen, elk met een specifiek doel:

1. Bewustwording (Awareness)

Dit is de eerste fase van de marketing funnel. Potentiële klanten zijn zich nog niet bewust van jouw product of dienst en hebben geen idee dat het bestaat. Het doel van deze fase is om potentiële klanten bewust te maken van jouw product of dienst en ze te laten zien wat het kan doen.

2. Interesse (Interest)

Wanneer potentiële klanten zich bewust worden van jouw product of dienst, kunnen ze geïnteresseerd raken. In deze fase gaan ze op zoek naar meer informatie en beginnen ze te begrijpen hoe jouw product of dienst kan helpen bij hun behoeften. Het doel van deze fase is om de interesse van potentiële klanten te wekken en hen te laten zien hoe jouw product of dienst kan helpen.

3. Overweging (Consideration)

In de overwegingsfase beginnen potentiële klanten jouw product of dienst te vergelijken met andere opties op de markt. Ze overwegen de verschillende kenmerken en voordelen van verschillende producten en diensten en beginnen een beslissing te nemen over wat ze willen kopen. Het doel van deze fase is om jouw product of dienst te presenteren als de beste optie.

4. Besluitvorming (Decision)

In de besluitvormingsfase heeft de potentiële klant besloten om tot aankoop over te gaan. Het doel van deze fase is om de potentiële klant te overtuigen om jouw product of dienst te kopen en hen door het aankoopproces te leiden.

Waarom is een marketing funnel belangrijk?

Het begrijpen van een marketing funnel is belangrijk omdat het je helpt de juiste strategieën te ontwikkelen om potentiële klanten door het verkoopproces te begeleiden.

Als je weet in welke fase van de marketing funnel een potentiële klant zich bevindt, kun je hen de juiste informatie en content bieden op het juiste moment. Bijvoorbeeld, in de bewustwordingsfase kun je content creëren die de aandacht van potentiële klanten trekt, zoals blogartikelen, sociale media-inhoud of advertenties. In de overwegingsfase kun je content creëren die de kenmerken en voordelen van jouw product of dienst uitlegt, zoals productdemo’s of klantrecensies.

Als je niet begrijpt waar een potentiële klant zich bevindt in de marketing funnel, kan je marketingstrategie minder effectief zijn en kan het zijn dat je niet het juiste type content biedt dat zij nodig hebben om tot aankoop over te gaan.

De stappen van een marketing funnel

Nu we hebben uitgelegd wat een marketing funnel is en waarom het belangrijk is, zullen we de verschillende stappen van de funnel in meer detail bespreken.

1. Bewustwording (Awareness)

Tijdens de bewustwordingsfase zijn potentiële klanten zich niet bewust van jouw product of dienst. Om hen te bereiken, moet je content creëren die hun aandacht trekt. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

 • Advertenties op sociale media
 • Blogposts over gerelateerde onderwerpen
 • Gastbloggen op andere websites
 • Video’s op YouTube of Vimeo
 • E-books of whitepapers die gerelateerd zijn aan jouw product of dienst
 • Het doel van deze content is om de aandacht van potentiële klanten te trekken en hen bewust te maken van jouw merk en jouw product of dienst.

2. Interesse (Interest)

In de interessefase zijn potentiële klanten zich bewust van jouw product of dienst, maar ze weten nog niet veel over wat het kan doen. Om hun interesse te wekken, moet je content creëren die hen meer informatie geeft en hen helpt te begrijpen hoe jouw product of dienst kan helpen bij hun behoeften.

Dit kan op verschillende manieren, zoals:

 • Productvideo’s die de functies en voordelen van jouw product demonstreren
 • Blogposts over hoe jouw product of dienst problemen oplost of uitdagingen aangaat
 • Case-studies of klantrecensies die laten zien hoe jouw product of dienst anderen heeft geholpen
 • Het doel van deze content is om de interesse van potentiële klanten te wekken en hen te laten zien hoe jouw product of dienst hun behoeften kan vervullen.

3. Overweging (Consideration)

In de overwegingsfase beginnen potentiële klanten jouw product of dienst te vergelijken met andere opties op de markt. Ze willen weten wat de verschillende opties zijn en wat de voor- en nadelen zijn van elk.

Om potentiële klanten te helpen beslissen dat jouw product of dienst de beste optie is, moet je content creëren die hen laat zien hoe jouw product of dienst zich onderscheidt van de concurrentie. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

 • Vergelijkingsgidsen tussen jouw product of dienst en de concurrentie
 • Webinars of demosessies die de unieke kenmerken van jouw product of dienst demonstreren
 • Gratis proefperiodes of producttesten zodat potentiële klanten jouw product of dienst kunnen uitproberen

Het doel van deze content is om jouw product of dienst te presenteren als de beste optie voor potentiële klanten.

4. Besluitvorming (Decision)

In de besluitvormingsfase heeft de potentiële klant besloten om tot aankoop over te gaan. Nu is het tijd om hen te overtuigen om jouw product of dienst te kopen. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

 • Aanbiedingen of kortingen om potentiële klanten over de streep te trekken
 • Duidelijke informatie over de prijsstelling en betaalmethoden
 • Een soepel en gebruiksvriendelijk aankoopproces

Het doel van deze fase is om de potentiële klant te overtuigen om jouw product of dienst te kopen en hen door het aankoopproces te leiden.

Moet ik voor elke fase van de funnel aparte content maken?

Ja, het is belangrijk om voor elke fase van de funnel aparte content te maken. Elk stuk content heeft een specifiek doel en is ontworpen om de potentiële klant door de funnel te leiden. Als je dezelfde content voor elke fase gebruikt, kan dit leiden tot verwarring en minder effectieve marketingstrategieën.

Hoe kan ik bepalen in welke fase van de funnel een potentiële klant zich bevindt?

Je kunt bepalen in welke fase van de funnel een potentiële klant zich bevindt door hun interacties met jouw content te volgen. Als ze bijvoorbeeld een blogpost lezen over de voordelen van jouw product, bevinden ze zich waarschijnlijk in de interessefase. Als ze zich inschrijven voor een gratis proefperiode, bevinden ze zich waarschijnlijk in de overwegingsfase.

Conclusie

Een marketing funnel is een belangrijk model dat beschrijft hoe potentiële klanten door het verkoopproces gaan. Door het begrijpen van dit proces en het creëren van de juiste content voor elke fase, kun je potentiële klanten bereiken en hen door het verkoopproces begeleiden. Het is belangrijk om te begrijpen waar potentiële klanten zich bevinden in de funnel, zodat je hen de juiste informatie en content kunt bieden op het juiste moment. Het optimaliseren van je marketing funnel kan leiden tot een hogere conversieratio en meer succes voor je bedrijf.

Samenvatting

 • Een marketing funnel beschrijft hoe potentiële klanten door het verkoopproces gaan, van bewustwording tot aankoop.
 • Het is belangrijk om de juiste content te creëren voor elke fase van de funnel.
 • Door te begrijpen waar potentiële klanten zich bevinden in de funnel, kun je hen de juiste informatie en content bieden op het juiste moment.
 • Het optimaliseren van je marketing funnel kan leiden tot een hogere conversieratio en meer succes voor je bedrijf.
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als SEA, SEO

Door Ralph van Leenen

Freelancer - Adwords specialist - Leadprovider - PPC - MTBer. Helpt bedrijven meer te verkopen via internet.