Wat is ROI of ROAS en hoe gebruik je deze metric in Google ads

In de wereld van digitale marketing zijn er verschillende afkortingen die marketeers gebruiken om de effectiviteit van hun campagnes te meten. Eén daarvan is ROI en ROAS. Maar wat betekenen deze afkortingen precies en hoe kunnen ze je helpen om de prestaties van jouw Google Ads campagnes te verbeteren?

ROI staat voor Return on Investment en is een meeteenheid die wordt gebruikt om de winst te berekenen die wordt gegenereerd door een bepaalde investering. ROAS staat voor Return on Advertising Spend en is een meeteenheid die wordt gebruikt om de effectiviteit van advertenties te meten. In dit artikel gaan we dieper in op de ROI en ROAS, en leggen we uit hoe je deze metrics kunt gebruiken om de prestaties van jouw Google Ads campagnes te verbeteren.

Wat is ROI?

ROI is een meeteenheid die wordt gebruikt om de winst te berekenen die wordt gegenereerd door een bepaalde investering. Dit kan worden toegepast op allerlei soorten investeringen, van vastgoed tot aandelen en van nieuwe machines tot marketingcampagnes.

Om de ROI te berekenen, moet je de winst berekenen die je hebt gegenereerd met de investering en deze delen door de kosten van de investering. Het resultaat wordt uitgedrukt in een percentage en geeft aan hoeveel winst je hebt gemaakt ten opzichte van de investering.

Wat is ROAS?

ROAS is een meeteenheid die wordt gebruikt om de effectiviteit van advertenties te meten. Het berekent de opbrengst die wordt gegenereerd door elke euro die wordt uitgegeven aan advertenties. ROAS wordt berekend door de totale opbrengst van de advertenties te delen door de kosten van de advertenties.

Een ROAS van 1 betekent dat je evenveel opbrengst hebt gegenereerd als dat je hebt uitgegeven aan advertenties. Een ROAS hoger dan 1 betekent dat je meer opbrengst hebt gegenereerd dan dat je hebt uitgegeven aan advertenties, wat een positief resultaat is.

Een voorbeeld van de berekening van ROI en ROAS zou er als volgt uit kunnen zien:

Stel dat je €1.000 hebt geïnvesteerd in een Google Ads campagne om meer verkopen te genereren voor jouw webshop. De totale opbrengst van de campagne was €2.500. Om de ROI te berekenen, moet je de winst berekenen die je hebt gegenereerd door de campagne. In dit geval is de winst gelijk aan de totale opbrengst van €2.500 minus de investering van €1.000, wat neerkomt op €1.500. De ROI zou dan worden berekend door de winst van €1.500 te delen door de investering van €1.000 en te vermenigvuldigen met 100. Dit geeft een ROI van 150%.

Om de ROAS te berekenen, moet je de totale opbrengst van €2.500 delen door de investering van €1.000. Dit geeft een ROAS van 2,5, wat betekent dat je €2,50 aan opbrengst hebt gegenereerd voor elke euro die je hebt uitgegeven aan advertenties.

Door regelmatig deze berekeningen uit te voeren en te vergelijken, kun je zien hoe effectief jouw campagnes zijn en waar je eventueel aanpassingen kunt maken om jouw ROI en ROAS te verbeteren.

Hoe gebruik je ROI en ROAS in Google Ads?

ROI en ROAS zijn belangrijke metrics die je kunt gebruiken om de prestaties van jouw Google Ads campagnes te meten. Hieronder vind je een aantal tips om deze metrics effectief te gebruiken:

  1. Bepaal jouw doelstellingen: Voordat je jouw ROI en ROAS kunt berekenen, moet je bepalen wat jouw doelstellingen zijn. Wil je meer verkopen genereren, meer leads verzamelen of meer traffic naar jouw website genereren?
  2. Monitor de prestaties van jouw campagnes: Houd de prestaties van jouw Google Ads campagnes goed in de gaten. Monitor de click-through-rates, conversiepercentages en andere belangrijke metrics.
  3. Optimaliseer jouw campagnes: Gebruik de data die je hebt verzameld om jouw campagnes te optimaliseren. Pas bijvoorbeeld jouw targeting aan of test verschillende advertentievarianten om te zien wat het beste werkt.
  4. Bereken jouw ROI en ROAS: Bereken regelmatig jouw ROI en ROAS om te zien of jouw campagnes effectief zijn. Als jouw ROI of ROAS laag is, moet je mogelijk jouw strategie aanpassen om betere resultaten te behalen.
  5. Vergelijk verschillende campagnes: Vergelijk de ROI en ROAS van verschillende campagnes om te zien welke het meest effectief zijn. Pas jouw budgetten aan om meer geld te besteden aan de best presterende campagnes.
  6. Gebruik automatiseringstools: Gebruik automatiseringstools zoals Smart Bidding van Google Ads om jouw biedingen te optimaliseren op basis van jouw doelstellingen en budgetten. Dit kan helpen om jouw ROI en ROAS te verbeteren.

ROI en ROAS zijn belangrijke metrics die marketeers kunnen gebruiken om de effectiviteit van hun Google Ads campagnes te meten. Door regelmatig jouw ROI en ROAS te berekenen en te vergelijken, kun je jouw campagnes optimaliseren om betere resultaten te behalen. Gebruik deze tips om jouw Google Ads campagnes te verbeteren en jouw ROI en ROAS te verhogen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Adwords

Door Ralph van Leenen

Freelancer - Adwords specialist - Leadprovider - PPC - MTBer. Helpt bedrijven meer te verkopen via internet.